Gartner

Skal du plante en hæk? Få gode råd her

pp12

Når du skal plante en hæk, så er der mange forberedelser, som kan være nyttige for dig at overveje, inden du går i gang. 

Først og fremmeste skal du beslutte, hvad du vil med din hæk. Skal det være en klassisk ensartet ligusterhæk, skal det være en hæk med ens eller forskellige prydblomster, eller skal hækken give dig et spiseligt udbytte som bær, nødder eller andet? Skal der være god biodiversitet eller standardiseret parcelhusvillahæk? Skal hækken være tæt og afskærmende, eller skal den blot markere en afgrænsning? 

Alt sammen nyttige overvejelser, da man sjældent udskifter en hæk, når først den er sat og har fået godt fat.

Prydhæk
Plant ud om efteråret
Det bedste tidspunkt at udplante hæk er om efteråret, da jorden er godt fugtig. Det første år, er det vigtigt at vande hækken gennem sommeren, så det sparsomme rodnet ikke tørrer ud. 

En siveslange er her helt optimal til det formål, da den sikrer, at vandet trænger ned til rødderne inden det fordamper.
Det er godt at plante ud lige op til et par dages regn, men uden for meget blæst. Du kan holde dig opdateret om vejret her.
Køb en færdighæk
Hvis du ønsker en hæk, som allerede er både høj og busket, og som vil give et tæt resultat forholdsvis hurtigt, så skal du købe din hæk som en færdighæk. En færdighæk har vokset sig til i en planteskole, hvor den har nogle år på bagen. Det er ofte billigt for dig at købe din nye hæk på nettet og få den leveret.

Bøgehæk

Når planterne er valgt
Nu skal du gøre klar til at planterne skal i jorden. Følg gerne den angivne vejledning om planternes tæthed for at opnå det bedste resultat.
Hvis hækken skal vokse sig tæt hurtigt, så er det en god idé at plante dem i to forskudte rækker. 

For at hækplanterne kan få en god start og mulighed for at få bedst muligt fat, så dæk gerne jorden omkring dem med for eksempel pap. Pappet kan nemt dækkes af noget pænere som for eksempel flis eller græsafklip. Pappet formulder, samtidig med at hækplanterne har fået god livskraft til at vokse sig til.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *