klimavenlig

Gør din arbejdsplads bæredygtig

pp12

En arbejdsplads handler om mere end effektivitet og godt samarbejde. For at leve op til det ansvar erhvervslivet har for miljøet, må det tænkes ind i arbejdsgangen. Her er tre områder hvor det kan gøres.

Tænk bæredygtighed i byggeriet

Når en ny arbejdsplads skal bygges, er der mange måder at tage hensyn til miljøet. Arkitekturen i sig selv kan gøre en stor forskel for hvorvidt en bygning er miljøvenlig eller ej. Store vinduer, også i loftet, kan mindske behovet for at have kunstigt lys tændt konstant, og dermed mindske energiforbruget.

Når det kommer til energiforbrug, har det også meget at sige hvor godt en bygning er isoleret og med hvad. Der er nemlig stor forskel på CO2-udledningen for de forskellige typer isolering, så det er vigtigt at vælge den rigtige. Man kan også gøre en forskel ved at vælge en bæredygtig energikilde, som for eksempel solceller. Fordelene og udfordringerne ved solceller kan du læse mere om på lavenergi.dk.

lavenergiprinter

Et godt indeklima er afgørende for en sund og bæredygtig arbejdsplads. Derfor er det vigtigt at alle tekniske løsninger spiller rigtigt sammen, uanset om varmen kommer fra fjernvarme eller varmepumper, som begge er miljøvenlige valg.

Der er desuden stor forskel på hvilke materialer der bliver brugt i byggeriet og møblerne, da nogle materialer kan holde i mange år og har en lille miljøpåvirkning, mens andre er store miljøsyndere.

Sæt miljøet på dagsordenen

Det er imidlertid ikke nok at have en miljøvenlig bygning hvis der ikke bliver truffet bæredygtige valg i den daglige arbejdsgang. Det er nødvendigt at der fra ledelsens side bliver sat en dialog i gang og lagt en realistisk og håndgribelig plan. For eksempel nytter det ikke noget med mange vinduer, hvis medarbejderne alligevel tænder lys i rum hvor det er unødvendigt.

Et andet sted man kan sætte ind, er ved frokostordningen. Uanset om arbejdspladsen har sin egen kantine, eller der bliver leveret mad udefra, er det ikke uvæsentlig hvordan det foregår. Måden maden bliver transporteret og lavet på kan gøre en stor forskel. Hvis der indgår meget kød og mange råvarer som er uden for sæson, kan det koste klimaet dyrt på lang sigt. Tænk i stedet mad som er lavet af lokale råvarer, og tilberedt på en energibesparende måde. Indfør gerne kødfrie dage på arbejdspladsen.

Undgå et stort madspild ved at lade medarbejderne tage rester med hjem fra kantinen, eller forær den overskydende mad til et lokalt værested eller lignende. I samme boldgade er det vigtigt at affald bliver skaffet af vejen på en ansvarlig måde. Hvis der ikke er lagt op til affaldssortering med forskellige skraldespande med labels på, ender alt i samme spand.

Tag et personligt ansvar

Med eller uden en ny og bæredygtig bygning, er det vigtigt at den enkelte føler sig forpligtet til at gøre arbejdspladsen grønnere. Alle må gøre deres for at huske at slukke skærme, printere og andet elektronik når det ikke er i brug. Hjælp hinanden, og mind dine kolleger om det hvis du ser de igen forlader det hele tændt når de går til frokost, eller er på vej hjem.

Hver enkelt medarbejder kan også gøre noget for at mindske papirforbruget. Det kan for eksempel være en hjælp at gøre dobbeltsidet print til en standardindstilling på computeren. Er der overskudspapirer med en tom bagside eller hvor der kun står lidt i toppen, så saml dem i en bunke og brug dem i stedet for notesbøger.

Der er desuden meget energi at spare ved at tænke over hvordan man kommer frem til arbejdspladsen. Lad bilen stå derhjemme nogle dage i ugen, tag offentlig transport, eller hop på cyklen. Hvis flere mennesker på samme arbejdsplads skal samme vej hver dag, er en kørselsordning også en oplagt mulighed. Tal sammen, og aftal at skiftes til at lægge bil til.

Hvis alle arbejder sammen, kan jeres virksomhed blive et rart sted at være, samtidig med I kan have god samvittighed over for miljøet og fremtiden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *